luni, 14 noiembrie 2011

Paralizia Bell sau pareza facială

Paralizia Bell este o pareză unilaterală a feţei. Aceasta apare atunci când nervul facial, care controlează mușchii feței, este imflamat sau iritat. Simptomele paralizie Bell pot varia de la uşoare până la severe.
Lipsa contracției musculare este principalul simptom al paraliziei Bell, care de obicei dispare de la sine. Aceasta poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni. Majoritatea oamenilor nu au simptome de lungă durată, însă unele persoane se pot recupera şi apoi să fie din nou afectate la luni sau ani mai tarziu. La unele persoane recuperarea poate fi parțială și problemele pot persista de-a lungul vieţii.

Care sunt cauzele paraliziei Bell?

• Nu se ştie sigur ce cauzează inflamarea nervului facial care duce la paralizia Bell. Se crede că virusul herpes simplex poate provoca inflamarea, în unele cazuri.
• Paralizia Bell se manifestă atât la barbați cât și la femei. Apare mai frecvent la persoanele care au suferit o infecţie, cum ar fi o răceală sau gripă. Femeile gravide şi persoanele care au diabet sau probleme ale sistemului imunitar sunt de asemenea mai expuse.

Semne și simptome:
Simptomele apar adesea brusc. Unele persoane pot semnala dureri în jurul urechii o zi sau două înainte de a avea alte simptome. Câteva zile mai târziu, pe aceeași parte pot să apară amorțeli sau să scadă tonusul muscular.
Paralizia Bell, durează de obicei două sau trei săptămâni, dar poate dura până la mai multe luni.
Prezența următoarelor semne şi simptome indică o paralizie Bell:
• slăbiciune sau paralizie pe o parte a feței.
• laxitate musculară pe o parte a feţei.
• incapacitatea de a închide ochiul pe partea afectată.
• auz mai sensibil pe partea afectată.
• amorţeală sau durere în ureche, limbă, sau obraz.
• imposibil de gustatul cu vârful limbii. Alimentale pot avea un gust diferit din această cauză.
• scăderea secreției de lacrimi şi de salivă.
• probleme la mestecarea alimentelor, incapacitatea de a fluiera.

Tratamentul

Paralizia Bell adesea se vindecă fară tratament. Unele tratamente pot grăbi vindecarea și elimină apariția complicațiilor. Tratamentul dumneavoastră poate include una sau mai multe dintre următoarele:
• Ochiul: în cazul în care ochiul nu clipește și nu se închide este necesară folosirea lacrimilor artificiale pentru umezirea ochiului. Posibil să aveţi nevoie să utilizaţi un fel de ochelari pentru a proteja ochii de iritanți. Purtați ochelari de soare pentru a proteja ochii de la lumina directă a soarelui. Evitați spațiile cu mult fum, praf, sau alte particule care pot afecta ochiul.
• Medicația:
poate reduce severitatea simptomelor și durata lor. Tratamentul medicamentos ajută foarte mult începând din primele 24 de ore de la simptomele de paralizie Bell.
• Kinetoterapia:
Un kinetoterapeut vă va ajuta la reducerea semnelor şi simptomelor paraliziei Bell şi va preveni problemele de lungă durată. Veți învăţa cum să faceți un masaj facial pentru a menţine tonusul muscular. O serie de exerciții vă vor menține cunoștința asupra părții afectate ( deschiderea și închiderea ochiului, zâmbet larg, și altele). Faceți exerciții timp de 15 - 20 de minute de mai multe ori pe zi.
Pe lângă exercițiile specifice mimicii este recomandată electroterapia.
Electrostimularea transcutanată ajută la menținerea tonusului muscular, înlocuind contracția naturala a mușchilor atât timp cât aceasta nu este posibilă.
Curenții care se adresează nervului facial sunt cei triunghiulari, rectangulari și trapezoidali, ajutând la o recuperare mai rapidă a nervului.
• Chirurgical:
Rar este nevoie de o intervenţie chirurgicală pentru paralizia Bell. Intervenţia chirurgicală reduce presiunea asupra nervului facial dacă simptomele sunt severe sau nu dispar. Aveţi nevoie de intervenţie chirurgicală, dacă simpotmele și semnele nu dispar, cum ar fi o pleoapa care nu se închide complet.
Riscuri:

Dacă simptomele paraliziei Bell sunt uşoare, recuperarea durează aproximativ două până la trei săptămâni. Dacă aveţi simptome mai severe, aceasta poate dura luni de zile pentru a vă recupera. Problemele cu mimica pot fi permanente. Dacă ochiul nu se închide complet şi nu-l protejați, este posibil să aveţi probleme de vedere.