miercuri, 12 octombrie 2011

Prevenirea escarelor

Escare sunt mai usor de previt decât de tratat, dar asta nu înseamnă că procesul de prevenire este uşor. Rănile se pot dezvolta în continuare chiar sunt aplicate măsurile adecvate de prevenire.
Prevenirea și tratarea escarelor poate fi făcută la domiciliu sau în cadru spitalicesc.
Schimbarea poziţiei este esenţială pentru prevenirea presiunii indelungate. Schimbarea poziției este necesară pentru a evita tulburarile de circulație de la nivelul pielii, şi posturarea are rolul de a minimiza riscul de presiune asupra zonelor vulnerabile. Alte strategii includ de îngrijirea pielii, inspecții regulate ale pielii și o alimentație potrivită.


Posturarea într-un scaun cu rotile

Posturarea într-un scaun cu rotile include următoarele recomandări:
Frecvenţa schimbării poziției. Persoanele care utilizează un scaun cu rotile trebuie să îşi schimbe poziţia cât mai mult pe cont propriu la fiecare 15 minute şi ar trebui asistaţi la schimbarea poziției la fiecare oră.
Auto-îngrijirea.Dacă pacientul are destulă putere în partea superioară a corpului, poate să facă ridicări din scaunul cu rotile prin împingerea pe braţele scaunului.
Scaune cu rotile speciale. Aceste scaune se mulează pentru a reduce presiunea în zonele sensibile, distribuind-o uniform și ușurând schimbarea poziției.
Un kinetoterapeut poate consilia cu privire la amplasarea corespunzătoare a pernelor şi rolul lor în posturare.

Posturarea într-un pat

Posturarea pentru o persoană imobilizată la pat include următoarele recomandări:
Frecvenţa schimbării poziției. Repoziţionarea trebuie să aibă loc la fiecare două ore.
Dispozitive pentru repoziţionare. Persoanele cu destulă putere a membrelor superioare pot fi capabile de a se repoziţiona cu ajutorul unui dispozitiv, cum ar fi o bară trapez. Utilizarea lenjerie de pat pentru a ridica şi repoziţiona pacientul poate reduce apariția escarelor.
Saltele speciale şi suprafeţele de sprijin. Perne speciale, din spumă, saltele cu aer şi cu apă pot ajuta pacientul să ia o poziţie corespunzătoare, scutindu-l de presiune şi protejând zonele vulnerabile.
Saltelele cu aer au capacitatea de a menține presiunea și de a alterna zonele cu presiune în așa fel încât schimbarea poziției pacientului să nu fie necesară atat de des. Poziția poate fi menținută ore în șir fără riscul de a aprărea escare.
Ridicarea patului. Paturile de spital, care pot fi ridicate în partea capului ar trebui să fie ridicat nu mai mult de 30 de grade.
Protejarea zonelor osoase. Zonele osoase pot fi protejate cu poziţionarea corectă şi amortizare. Mai degrabă decât culcat direct pe un şold, este mai bine la un unghi cu perne de sprijin în spate sau în faţă. Perne ar trebui să fie, de asemenea, utilizate pentru a scădea presiunea la nivelul genunchilor şi gleznelor.

Îngrijirea pielii

Protejarea şi monitorizarea stării pielii este importantă pentru prevenirea escarelor şi identificarea în etapa I a rănii înainte ca acestea să se agraveze.
Spălatul. Pielea ar trebui să fie spalată cu săpun delicat şi apă caldă şi uscată uşor prin tamponare. Sau poate fi utilizată o loțiune de curățare fără clătire.
Protejarea pielii. Pielea, care este vulnerabilă la exces de umiditate poate fi protejată cu pudră de talc.
Inspectarea pielii. Inspecţia zilnică a pielii, este importantă pentru identificarea zonelor vulnerabile ale pielii sau a semnelor precoce de decubit.
Câteva exemple de posturări: