marți, 17 ianuarie 2012

Transferul bolnavului de pe pat pe scaunul cu rotile

Prin acest articol vin în ajutorul bolnavilor dar și al aparținătorilor, pentru a ușura trecerea bolnavului de pe pat pe scaunul cu rotile sau pe un scaun obișnuit.

• Este necesară evaluarea forței pacientului şi a stării cognitive. Evaluarea forței pacientului vă va ajuta la conceperea planului pentru transfer. Cu cât implicarea pacietului este mai mare cu atât este mai ușor de transferat. Evaluarea cognitivă vă va ajuta să vă dați seama dacă pacientul înțelege instrucțiunile date și dacă se va implica în activitate.

• Pacientul va fi informat despre ce umează să se întâmple și i se vor explica manevrele necesare și scopul transferului. Din moment ce pacientul știe ce are de făcut, va conrtibui la transfer și se va simți ajutat și nu manevrat fară cunoștința lui.

• Scaunul sau scaunul cu rotile va fi poziționat cu lateralul său cât mai aproape de pat. Dacă este folosit un scaun cu rotile frânele trebuie să fie blocate înainte de a face transferul.

• Dacă patul este ajustabil, va fi coborât sau ridicat la nivelul la care pacientul va atinge podeaua cu picioare și unghiul format la nivelul genunchiului va fi de 90 de grade. Astfel pacientul este în poziția optimă pentru a se ridica de pe pat și a contribui la transfer. Dacă patul este pe roți asigurați-vă că acestea sunt blocate înainte de a începe transferul.

• Ridicați pacientul în șezând la marginea patului și mențineți poziția până când pacientul se va acomoda cu poziția, fiind pregătit pentru a se ridica în picioare.
• Pacientul va fi ajutat să se ridice susținut cu o mână sub axilă și cealaltă mână pe coapsa opusă. În această poziție veți fi cu fața spre pacient.

• Pacientul va avea picioarele puțin depărtate pentru a îmbunătați echilibrul și veți pune piciorul drept în fața piciorului stang al pacientului pentru a nu-i permite să alunece. Susțineți pacientul de torace în timp ce se ridică în picioare, iar acesta se va ține de umerii dumneavoastră.

• Ajutați pacientul să se așeze corect pe scaun. Este important ca acesta să se așeze pe mijlocul scaunului. Dacă este scaun cu rotile așezați mâinile pacientului pe cotiere iar picioarele pe suporții pentru picioare.


Important:

Nu faceți rapid trecerea pacientului din poziția de întins pe pat în stând în picioare. Schimbarea rapidă a poziţiei poate provoca scaderea bruscă a tensiunii arteriale, cunoscută sub numele de hipotensiune arterială ortostatică sau posturală. Aceasta se manifestă prin ameţeli, vedere înceţoşată, senzaţie de furnicături, sau leşin. Procesul de ridicare va fi treptat. Se va ridica capul de pat la un nivel tolerabil, urmat de poziţia de şezând, şi apoi în picioare.