marți, 22 februarie 2011

Programul de reabilitare în cazul fracturilor de femur

În faza acută, tratamentul pentru fracturile de femur este efectuat de un chirurg ortoped şi implică de obicei
stabilizarea chirurgicală.
Progresia spre încărcarea piciorului afectat cu întreaga greutate poate începe treptat, din moment ce durerea dispare. Trebuie evitat alergatul pentru 8-16 săptămâni, timp în care se realizează încărcarea treptată a membrului afectat.

Faza de recuperare

În cazul fracturilor femurale, planul de recuperare are ca obiective creșterea mobilității articulare a genunchiului și a șoldului și tonifierea musculaturii atrofiate a membrului în cauză. Se învață mersului cu cârja, pentru a pregăti încărcarea progresivă am membrului afectat. Fracturile simple, care sunt stabile axial postoperator, pot fi încărcate cu o greutate mai mare într-un timp mai scurt.

Pentru fracturile de stres, mersul cu cârjă este posibil o dată ce durerea a dispărut.
Este indicată prcaticarea înotului și ciclismului.

Faza de întreținere

În această etapă este deja posibilă încărcarea întregii greutăți pe piciorul afectat.
Pentru fracturile de stres, această fază durează minim şase săptămâni de la debutul simptomelor. Se recomandă 30-45 minute de pedalare în lipsa durerii, pe o suprafaţă plană. Pacientul trebuie să evite factorii cauzali. În prima săptămână se poate începe mersul, km / săptămână. În săptămâna a doua, pacientul poate avansa la plimbare sau alergare 5 km / săptămână. În a treia săptămână , pacientul poate alerga 5 km / săptămână (minim 9 săptămâni de la debutul simptomelor). Dacă simptomele reapar, reveniți treptat la 50% din distanţă și mențineți nivelul redus de efort pentru următoarele 1-2 săptămâni.
Programul de recuperare trebuie realizat cu un kinetoterapeut care știe să dozeze efortul, să folosească exerciții care îmbunătățesc mobilitatea și forța membrului afectat, evitând exercițiile care pot dăuna mai ales în cazul fracturilor tratate ortopedic cu tijă.