funcţionalitatea mâninii și a încheieturii mâinii. Terapeutul ar trebui să comunice direct cu chirurgul pentru a stabili măsurile de precauţie şi obiectivele realizabile. Terapeutul va consulta, de asemenea pacientul, pentru a afla care sunt obiectivele sale în funcție de activitățile desfășurate.
În prima ședință de recuperare, kinetoterapeutul efectuează o evaluare şi dezvoltă un plan de reabilitare adaptat pacientului, stilului său de viaţă, şi obiectivelor. Terapeutul va crea apoi un program de recuperare personalizat.
În primele şase săptămâni după o fractura de epifiză distală radius, reabilitarea urmărește:
- protejarea fracturii pe timpul consolidării;
- reducerea durerii şi inflamației;
- articulaţiile neafectate vor fi menţinute la gradul de mobilitate iar
în cazul încheieturii mâinii şi a antebraţului, recâștigarea mobilității.
În primele 1-2 săptămâni după operaţie, pacientul va purta un pansament voluminos. Odată ce acest pansament este eliminat, kinetoterapeutul îl va înlocui cu o atelă detaşabilă din termoplastic.
Reducerea durerii și a inflamației
Pentru reducerea durerii și a inflamației, se vor respecta următoarele principii:
Repaus: atela de la nivelul încheieturii mâinii protejează încheietura mâinii, pe durata osteosintezei.
Gheaţă: masarea cu gheață a încheieturii mâinii poate ajuta la ameliorarea durerii și inflamației. Masajul va fi făcut de 3-5 ori pe zi, timp de aproximativ zece minute.
Compresie: pansamentele de compresie, bandajul elastic sau o manușă de compresie, pot reduce inflamația. Pansamentele de compresie ar trebui să fie schimbate şi verificate la fiecare 2-3 ore. Dacă există simptome de tulburări circulatorii (cum ar fi vârfurile degetelor albăstrii sau senzaţii alterate), bandajul de compresie sau mănuşa nu vor mai fi folosite. Utilizarea incorectă a compresie poate provoca o presiune prea mare asupra leziunii amplifică inflamația.
Poziția antideclivă: este esenţială pentru a reduce inflamarea. Prin urmare, este esenţial ca o poziţie ridicată să fie menţinută pe tot parcursul zilei şi al noapții. Mâna trebuie să fie deasupra nivelului inimii. Utilizaţi 2-3 perne pentru a sprijini braţul când acesta este aşezat, şi păstraţi-l deasupra nivelului inimii pe o perna sau două în timpul somnului.
O altă tehnică pentru a ajuta la controlul inflamației este drenajul, care mobilizează limfa spre punctele de colectare.
Menținerea gradului de mobilitate
Nu uitaţi de celelalte articulatii ale braţului! Menţinerea gradului de mobilitate a umărului și a cotului este foarte importantă. Un kinetoterapeut poate oferi un set de exercitii specifice pentru leziune, în funcţie de modul în care a fost tratat.
Recâștigarea gradului de mobilitate
Pacienţii cu fixare interna stabilă pot începe mişcarea activă a încheieturii mâinii la sfatul chirurgului. Kinetoterapeutul ghidează pacienţii în realizarea acestor exerciţii în clinică, precum şi ca parte a programului lor de exerciţii la domiciliu.
Recâștigarea forţei şi mobilității în urma unei fracturii de epifiză distală radius.
După primele şase săptămâni de tratament, osul este fiind sudat, recuperarea se va concentra pe restaurarea forței și mobilității. Chiar dacă există mai multe tipuri de fracturi şi tratamentele chirurgicale pentru acestea, principiile de bază ale recuperării sunt aceleași. Folosind principiile de bază ale recuperării, kinetoterapeut va personaliza planul de tratament în funcţie de nevoile specifice ale fiecărui pacient.