Exerciţiile pentru artrită urmăresc trei lucruri:
- stretching
- tonifire
- condiţie fizică
Stretching-ul
presupune mobilizarea articulaţiilor peste limitele obişnuite şi tensionarea grupelor musculare menţinându-se poziţia cel puţin 15-30 de secunde.Tonifierea
contracţii musculare împotriva unei rezistenţe. Studiile au arătat că antrenamentul moderat şi susţinut pentru tonifiere este bine tolerat în cazul persoanelor cu poliartrită reumatoidă şi pot contribui la creşterea sau menţinerea tonusului muscular. În plus, un alt studiu raportează că un program pe termen lung, de intensitate mare, îmbunătăţeşte capacitatea funcţională, capacitatea fizică şi starea emoţională a persoanelor cu poliartrită reumatoidă.Există două tipuri de exerciţii pentru tonifiere:
- Izometria
este o contracţie care constă în schimbarea tonusului dar nu şi a lungimii muşchiului. De exemplu: menţinerea piciorului în extensie la orizontală antigravitaţional. - Izotonia
contracţia muşchiului cu deplasarea unui segment contra unei rezistenţe constante. De exemplu: ridicarea de greutăţi libere.
Condiţia fizică
poate fi îmbunătăţită practicând mersul pe jos, ciclism, înot, sau aquagym. Pentru a obţine condiţia fizică, este recomandat lucrul în zona de frecvenţă cardiacă potrivită.Frecvenţa cardiacă ţintă este doar un ghid. Fiecare individ este diferit, astfel trebuie acordată atenţie modului în care vă simţiţi în timp ce exersaţi. Reţineţi că o activitate moderată cum ar fi mersul pe jos poate îmbunătăţi sănătatea dumneavoastră şi poate limita efectele artritei.
Asiguraţi-vă că urmaţi sfatul medicului cu referire la antrenament. Pentru majoritatea persoanelor, activitatea fizică nu prezintă nici o problemă sau risc. Pentru unele persoane însă, unele forme de activitate fizică ar putea fi nerecomandate şi recomandându-se un control medical în prealabil.
KinetoPro - Kinetoterapie la domiciliu în Timişoara