marți, 31 august 2010

Paralizia cerebrală

Ce este paralizia cerebrală?

Paralizia cerebrală este un grup de probleme care afectează mobilitatea corpului şi postura. Este legată de o leziune a creierului sau de problemele cu dezvoltarea acestuia. Este una dintre cele mai frecvente cauze de invaliditate de durată. Paralizia cerebrală apare la aproximativ 2 - 2.5 din 1000 de persone.

Paralizia cerebrală afectează mişcările reflexe și produce spasticitate. Aceste probleme pot varia de la un nivel uşor până la unul sever: retard mental, convulsii şi pot apărea tulburări de văz și auz.


Care sunt cauzele paraliziei cerebrale?

Paralizia cerebrală este cauzată de o leziune a creierului sau o problemă care apare în timpul sarcinii, naşterii sau în primi 2 - 3 ani din viata unui copil sau la adult. Paralizia cerebrală poate fi cauzată de:
  • Naştere prematură
  • Flux scăzut de sânge, oxigenare slabă sau nutrienți insuficienți înainte sau în timpul naşterii.
  • O vătămare serioasă a capului.
  • O infecţie gravă, care poate afecta creierul, cum ar fi meningita.
  • Anevrism
  • Unele probleme care au trecut de la mamă la copil (condiţii genetice) care afectează dezvoltarea creierului.
În multe cazuri, cauza exactă a paraliziei cerebrale nu este cunoscută.

Care sunt simptomele?

Orice persoană cu paralizie cerebrală are probleme cu mișcarea corpului, segmetelor şi cu postura. Nivelul de afectare al controlului asupra mișcărilor și a posturii diferă de la persoană la persoană. Unii oameni cu paralizie cerebrală prezintă doar o afectare ușoară sau un mers caracteristic afecțiunii. Alte persoane nu au control sau au un control redus asupra braţelor şi picioarelor sau altor părţi ale corpului, cum ar fi gura și limba, care pot provoca probleme cu mâncatul şi vorbitul.Oamenii cu forme severe de paralizie cerebrală sunt mai susceptibi de a avea alte probleme cum ar fi convulsii sau retard mintal.
Copiii cu paralizie cerebrală severă au adesea probleme cu postura. Grupele musculare responsabile pot fi hipotone sau hipertone. Unele malformaţii congenitale, cum ar fi o coloană vertebrală care nu are forma normală, un maxilar mic, sau un cap mic, uneori sunt complementare paraliziei cerebrale.
Leziuni ale creierului sau o problemă care cauzează paralizia cerebrală nu se agraveză în timp. Dar pot apărea simptomele noi, sau simptomele prezente se pot agrava o data cu înaintarea în vârstă. Din acest motiv unii copii nu prezintă simptome imediat după nastere.

Cum este diagnosticată paralizia cerebrală?

De cele mai multe ori, medicii vor diagnostica paralizia cerebrală, bazându-se pe istoricul medical. Medicul dumneavoastră vă va întreba despre orice probleme care pot fi observate. Medicul poate face, de asemenea un examen fizic.

Teste cum ar fi un RMN la nivelul capului sau examinarea unor imagini obținute cu ajutorul ultrasunetelor. Aceste teste pot ajuta medicul la aflarea cauzei paraliziei cerebrale.

Cum se tratează?

Tratamentele pot ajuta la reducerea simptomelor, prevenirea problemelor. Kinetoterapia este unul dintre tratamentele cele mai importante combinând mobilizările pasive, pasiv-active cu electrostimularea cu scopul de a menține tonusul muscular și pentru a păstra sau reforma schema corporală.

Ce urmărim?

Satisfacerea nevoilor de zi cu zi ale unui membru al familiei cu paralizie cerebrala poate fi foarte grea. Bolnavul are nevoie de ajutorul celorlalți mebri ai familiei pentru a desfășura activitățile zilnice până când acesta este capabil să se descurce singur. Pe lângă ajutorul fizic bolnavul are nevoie de un suport moral din partea familiei.

KinetoPro - Kinetoterapie la domiciliu în Timişoara