Ce este o leziune a ligamentului încrucișat anterior (LIA)?
O leziune a ligamentului încrucișat anterior sau LIA este o smulgere sau rupere a ligamentului care leagăfemurul de tibie. LIA păstrează genunchiul stabil.
Accidentările variază de la uşoare întinderi, până la cele mai severe, cum ar fi atunci când ligamentul este rupt complet sau când ligament este smuls cu tot cu o parte din os.
Fără tratament, ligamentului încrucișat anterior îi scade capacitatea de control asupra genunchi, mișcările fiind nesigure și generând nesiguranță asupra membrului inferior afectat. Mișcările necontrolate datorate leziunii ligamentului încrucișat anterior pot duce la afectarea meniscului. Acest lucru poate duce la rândul său la osteoartrită.
Uneori ligamentele genunchiului sau alte părţi ale genunchiului sunt de asemenea afectate. Aceasta includ meniscul, sau oasele care formează articulaţia genunchiului, care pot prezenta fracturi.
Care sunt cauzele leziunilor ligamentului încrucișat anterior LIA?
Leziunile LIA apar în cazul în care genunchiul este solicitat altfel decat este normal anatomic: tensionat în lateral sau o extensie peste nivelul anatomic. Cele mai frecvente accidentări se produc la schi și fotbal. Șansa de accidentare este mai mare în cazul în care mișcările mai sus menționate sunt combinate.Accidentările se pot întâmpla atunci când piciorul este cel de sprijin și este forțat la nivelul genunchiului în timp ce este în extensie sau în uşoară flexie. Aceasta se poate întâmpla atunci când se schimbă direcţia rapid, încetinind atunci când alergăm, sau o aterizare în urma unui salt. Acest tip de accidentare este comună în schi, fotbal, şi alte sporturi care necesită mișcări bruște sau sărituri. O săritură de pe o scară sau ratarea unei trepte pe scară sunt alte cauze probabile. LIA devine mai slab cu vârsta. Deci, o întindere sau ruptura completă sau parțială se întâmplă mai uşor la persoanele în vârstă de peste 40 de ani.
Care sunt simptomele?
Simptome ale unei leziuni de ligament încrucișat anterior includ:Un pocnet la nivelul genunchiului în momentul accidentării.
Durere la exterior și în spatele genunchiului.
Umflarea genunchi în primele ore de la accidentare. Acest lucru poate fi un semn de sângerare în interiorul articulaţiei genunchiului. Umflarea care apare brusc, de obicei, este un semn de o accidentare mai gravă.
Limitarea mișcărilor la nivelul genunchiului din cauza durerii sau imflarea sau ambele.
Senzația de instabilitate a genunchiului.
După o accidentare, durerea instalată va limita orice mișcare dar va permite deplasarea.
Cum este diagnosticată o leziune de ligament încrucișat anterior?
Medicul vă poate spune dacă aveţi o leziune de LIA întrebându-vă despre antecedente şi prin examinarea genunchiului. Medicul poate întreba: Cum te-ai accidentat genunchi? Aţi avut alte leziuni la genunchi? Medicul va verifica stabilitatea, mişcarile, şi sensibilitatea, atât la genunchiul accidentat cât şi la celălalt.Posibil să aveţi nevoie de o radiografie, care poate demonstra evetuale leziuni ale oaselor. Sau aţi putea avea nevoie alte teste imagistice, cum ar fi un RMN. Un RMN poate arăta leziuni ale ligamentelor, tendoanelor, muşchilor, sau meniscului genunchiului. Poate fi necesară și o artroscopie. În timpul artroscopiei, medicul introduce instrumentele chirurgicale prin una sau mai multe incizii mici pentru un studiu amănunțit intra-articular.
Cum se tratează?
În primă instanță se acordă prim ajutor. Tehnicile de prim ajutor vor reduce imflamația şi durerea. Aceste tehnici presupun:- Imobilizare
- Gheaţă
- Aplicarea de bandaj elastic pentru o comprimare uşoară
- Posturarea piciorului într-o poziție antideclivă (deasupra nivelului inimii).
- Medicație antiinflamtorie și antialgică.
- Recuperare prin kinetoterapie, gimnastică medială și electrostimulare. Este nevoie de câteva luni de recuperare pentru a recâștiga stabilitatea și mobilitatea la nivelul genunchiului.
- Chirurgical. Medicul decide dacă este suficientă recuperarea sau este necesară o intervenţie chirurgicală.
- Redobândirea stabilității genunchiului dacă este instabil, astfel încât cel puţin să puteți desfășura activitatile zilnice.
- Creșterea forței și a tonusului muscular.
- Reducerea riscului de agravare a leziunii.
Cum se pot preveni leziunile de LIA?
Cel mai bun mod de a preveni leziunile de LIA este de a face stretching şi de a crește tonusul muschilor membrelor inferioare, mai ales cei ai coapsei (biceps femural şi cvadriceps). Alte recomandări pentru prevenirea leziunilor de LIA:- Evitaţi purtarea pantofilor cu placuțe în sporturile de contact.
- Evitaţi purtarea de pantofi cu toc înalt.
- Evitaţi sporturile care implică răsuciri şi contact.
KinetoPro - Kinetoterapie la domiciliu în Timişoara