joi, 2 septembrie 2010

Scolioza și unghiul Cobb

Scolioza este afecțiunea în care coloana vertebrală este deviată în plan frontal, coloana vertebrala fiind în
condiții normale dreaptă. În același timp coloana vertebrală care prezintă scolioză este răsucită în jurul axului. În mod normal scolioza apare în zona toracală sau în zona lombară.

Este recomandat ca medicul să testeze persoanele tinere pentru scolioză în timpul unui examen fizic de rutină. La vârsta creșterii este cel mai mare riscul apariției scoliozei. În şcoli, aceste examinări pot fi furnizate anual pentru elevii cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani. Examenul durează aproximativ 30 de secunde şi poate fi efectuat de către o asistentă medicală din şcoală sau de către profesorul de educaţie fizică.


Examinatorul vizualizează spatele copilului, în căutarea unei inegalități între umeri, șolduri, talie sau omoplaţi care pot fi scoși în afară sau sunt inegali.
Apoi copilul se apleacă înainte de la talie, cu braţele atârnând. Examinatorul caută orice denivelare, cum ar fi o parte a cutiei toracice, care este mai mare decât celălaltă. Examinarea pentru scolioză este recomandată de către unele organizaţii de sănătate majore, cum ar fi de către Societatea de Cercetare a Scoliozei şi Academia Americana de Pediatrie.

Am realizat un studiu pe radiografii ale 10 pacienti prezenti la radiologie pentru alte probleme care aveau complementar și scolioză. Astfel am ajuns la concluzia că ar fi foarte utilă inspectarea pentru scolioză și cifoză în serviciul de radiologie urgențe. Tehnologia din ziua de azi permite măsurarea unghiului Cobb (unghiul de scolioză) chiar în momentul realizării radiografiei, nu cu liniarul și creionul pe radiografie ca și acum mult timp.
Este importată aflarea exactă a unghiului Cobb și a gradului de rotație în ax al coloanei vertebrale. În funcție de valorile acestora se decide tratamenul aplicat.
Tratamentul poate fi unul kinetic: gimnastică medicală, exerciții de tonifiere a musculaturii atrofiate și relaxarea musculaturii hipertone. Complementar se poate aplica electroterapie cu același scop, de tonifiere a musculaturi atrofiate și relaxare a musculaturi contractate.
Sportul cel mai indicat în scolioză este înotul. Am lucrat cu pacienți aplicând tratamentul kinetic și electrostimulare obținând rezultate bune dar practicând și înotul și exerciții specifice în apă, rezultatele au fost și mai bune.
În concluzie scolioza este o afecțiune care necesită tratament de durată și o monitorizare continuă pentru a vedea rezultatele muncii de recuperare sau eventualele modificări negative.

KinetoPro - Kinetoterapie la domiciliu în Timişoara