marți, 2 noiembrie 2010

Kinetoterapia și maladia Parkinson

Acest articol conţine mai multe sugestii practice care vin în ajutorul pacientului sau a îngrijitorului său.

Principalele domenii în care fizioterapeuţi ajută oamenii cu maladia Parkinson sunt:
- Postură
- Mobilitate articulară
- Mers
- Echilibrului
- Transferuri.

Pentru a verifica sau corecta o postură greșită, încercaţi din stând în picioarele să lipiți spatele de un perete, călcâiele vor atinge peretele apoi lipiți omoplații de perete și partea occipitală va atinge de asemenea peretele.
Pentru a îmbunătăţi realizarea transferurilor, gândiți mișcarea înainte de a o face. Eliminați eventualele elemente de bruiaj cum ar fi televizorul sau radioul pentru o mai bună concentrare.

Descomputeți mişcările complexe în unele mai simple şi încercaţi să le memorați, de exemplu: să vă aşezați pe un scaun
- vă îndreptați spre scaun,
- vă întoarceți cu spatele la scaun,
- puneți mâinile pe mânerele scaunului,
- vă aplecați înainte,
- și apoi vă așejați;

Este de ajutor realizarea lucrurilor pe rând şi vizualizarea mişcării ideale.

Pentru a ajuta la depăşirea dificultăţilor de mers, este important să:

1. Încercaţi să vă concentrați asupra realizării de pași mai lungi, se va călca pe călcâi mai întâi.
2. Evitarea întoarcerilor bruște. Când este nevoie să vă întoarceți sau să schimbați direcția, ţineți picioarele depărtate, deplasându-vă într-un semicerc, întotdeauna deplasarea se va face înainte.
3. Utilizarea unui ritm vă poate ajuta să începeţi şi să continuați mersul.
4. Indicii vizuale, cum ar fi liniile de pe gresie sau pe podea, sau o fâşie de bandă la o uşă poate ajuta la prevenirea opririi.
5. Un pointer laser orientat spre pământ câţiva metri înainte vă poate ajuta să nu vă opriți, sau proiectat pe pământ chiar în faţa picioarelor şi să încercaţi să călcați peste.
6. Dacă simțiți că începeți să vă bocaţi, opriți mersul, puneți călcâiele pe sol (nu vă lăsați pe spate), întindeţi genunchii, corectați postura şi puteți începe din nou mersul.
Dacă este necesar, fizioterapeutul poate oferi ajutoare de mobilitate.
- cadre cu roţi
- pot fi ataşate coşuri şi tăvi, eliminând nevoia de a realiza două lucruri în acelaşi timp.

Dacă riscul de cădere este crescut și căderile frecvente, o evaluare realizată de fizioterapeut poate ajuta la determinarea cauzei. În unele cazuri, activităţile de echilibru şi exerciţii de consolidare pot ajuta la reducerea căderilor. Pentru unii oameni, purtarea de protecţii la nivelul şoldului (lenjerie de specialitate, cu umplutură peste zona şoldului), poate fi util în protejarea împotriva fracturilor de şold, ca urmare a unei căderi.

Exerciţiul este important și necesar pentru a îmbunătăți starea fizică și nu numai. Este importantă realizarea zilnică a unui program de exerciții.
1 Exerciţiile nu vă ajută doar să vă menţine în formă, vor îmbunătăţi mobilitatea, coordonarea, forța și rezistența.
2 Pe plan psihologic programul de exerciții duce la reducerea stresului şi vă ajută să vă simţiţi pozitiv şi vă oferă un sentiment de realizare.

Activităţile realizate cu plăcere înainte de diagnostic ar trebui continuate atât timp cât este posibil. Pot fi necesare unele modificări pe măsură ce boala progresează de exemplu: înlocuirea bicicletei obişnuite cu una staţionară sau un simplu set de pedale.

- Exercițiile de tonifiere se adresează muşchilor extensori sau antigravitaționali fiind cei mai slăbit.
- Exerciţii de flexibilitate și mobilitate ar trebui să se concentreze pe rotaţii (gât, trunchi, șolduri și umeri) şi stretchingul mușchilor flexori, deoarece au tendinţa de a devin spastici.
- Exerciţii faciale pot fi de asemenea utile în îmbunătăţirea expresiei faciale.
- Exerciţii de respiraţie, ajută la menținerea funcției pulmonare.
- Activităţi de echilibru pot fi de asemenea incluse în program de exerciţii fizice.

Exercițiile în grupuri pot fi distractive şi pot fi împărtășite idei şi sfaturi. Acest lucru vă poate ajuta să ţineți pasul şi vă motivează.