Majoritatea pacienţilor care benecifiază de fiziokinetoterapie în urma unei intervenţii chirurgicale confirmă reducerea durerii la jumătate în câteva luni. În cele mai multe cazuri durerea dispare după 1 - 2 ani. Aceasta este concluzia unei teze prezentate la Universitatea din Gothenburg, Suedia.
"Modificări ale țesuturilor legate de vârstă, asociate cu traumatisme acute pot duce la probleme ale umărului. Cea mai frecventă cauză a acestor probleme este comprimarea tendoanelor la nivelul umărului ca urmare a unei reduceri a spaţiului articular", spune Ingrid Hultenheim Klintberg, fizioterapeut şi cercetător la Institutul de Fiziologie.
Pacienţii cu aceste simptome ar trebui să urmeze iniţial un tratament fiziokinetic.
Cei pentru care fiziokinetoterapia nu are efectul urmărit, alternativa este tratamentul chirurgical, prin care spaţiul articular este extins şi tendoanele suturate, dacă este necesar. Procedurile cele mai frecvente sunt cunoscute sub numele de decompresie subacromială prin artroscopie şi repararea coafei rotatorilor.
Obiectivele sunt: eliminarea durerii, recuperarea forței musculare, a mobilității, şi pacientul să fie capabil să-şi reia activităţile de muncă şi de agrement.
În urma intervenției chirurgicale, pacienții urmează un program personalizat de recuperare.
"Rezultatele prezentate în teză arată că în majoritatea cazurilor durerea şi disconfortul sunt reduse cu 50% în primele 3-6 luni dupa operație. Pacienții au atins pe deplin gradele de mobilitate și forță musculară, comparativ cu valorile de referinţă la doi ani de urmărire după operație”, spune Ingrid Hultenheim Klintberg.
Studiul continuat în următorii 8-11 ani de la operație a arătat că mulţi dintre pacienţi ș-au păstrat mobilitatea şi forța.
Sursa: Universitatea din Göteborg