luni, 31 ianuarie 2011

Degetul Mallet

Când vârful degetului rămâne îndoit în urma unui traumatism şi este îndreptat cu eforturi, este foarte probabil
să fie cazul unui deget Mallet. Durerea şi tumefacţia sunt cele mai frecvente semne care apar la nivelul articulației interfalangiene distale a degetului.
Tratamentul general se face prin imobilizare în atelă aproximativ 6 săptămâni. Este nevoie de fizio-kinetoterapie pentru ca degetul să-şi recapete funcţionalitatea normală. Când atela este folosită mai mult timp pot apărea afecțiuni ale pielii. Pielea trebuie să fie, de asemenea, monitorizată. Schimbați atela sau consultaţi medicul dacă apare orice schimbare la nivelul pielii.

Obiectivul reabilitării în urma imobilizării este de a menţine mobilitatea prevenind anchilozarea articulațiilor. Fizio-kinetoterapia este esenţială şi după o intervenţie chirurgicală. Un set de exerciţii vor fi efectuate la domiciliu, ajutând la reducerea rigidității în alte articulaţii. Exerciţiile pentru forță şi de creştere a flexibilității trebuie să fie începute după ce degetul este complet vindecat.

Exerciţii:

Exerciții pasive: încercaţi să îndoiţi uşor degetul. Dacă disconfortul persistă, ajutați degetul cu cealaltă mână, aplicând u presiune ușoară. Încercaţi să-l îndreptați. Repetați de 10 ori. Stați la fiecare poziție timp de 5 secunde. Aceasta se poate face de 3-5 ori pe zi.
Strângeți pumnul. Dacă degetul nu flectează complet, ajutați-l cu cealaltă mână. Aplicați o presiune ușoară. Stați la fiecare poziţie aproximativ 5-10 minute. Repetaţi această procedură de 10 ori.
Pense și prize: încercaţi să alegeţi obiecte mici (cum ar fi ace, monede, mărgele sau nasturi), cu policele și cu degetul afectat.
Extensia degetului: Puneți palma cu degetele îndreptate pe masă. Ridicați câte un singur deget. Ţineţi fiecare deget în extensie timp de 5 secunde. Apoi, așezați-l pe masă. Efectuaţi acelaşi lucru pentru fiecare din cele 5 degete. Se poate repeta de 10 ori pe zi.
Exerciții pentru forță: Luați o minge de cauciuc. Strângeți mingea şi ţineţi strâns timp de 5 secunde. Câte 3 seturi de 10 repetări.