joi, 20 ianuarie 2011

Rupturile de menisc

Rupturile de menisc sunt accidentări frecvente la nivelul genunchiului. Rupturile meniscului apar frecvent în
timpul activităților sportive. Meniscurile medial şi lateral ale genunchiului au formă de semilună și formate din fibrocartilaj, aflându-se pe suprafața articulară a femurului și a tibiei. Meniscul acţionează ca un amortizor de şocuri între femur și tibie, distribuind uniform încărcarea pe genunchi.

Simptome

Simptomele rupturii de un menisc depind de mărimea și localizarea rupturii şi dacă există și alte leziuni complementare ale genunchiului. Durerea în partea medială poate indica o ruptură a meniscului medial, în timp ce durerea la partea exterioară a genunchiului afectat poate indica o ruptură a meniscului lateral.
• Simptomele unei mici rupturi includ durere în momentul accidentării, cu uşoară inflamare peste câteva zile. Mersul este posibil şi durerea este minimă, deşi poate să crească în intensitate în ghemuit. Simptomele dispar de obicei în decurs de 2 până la 3 săptămâni și pot reapărea la o nouă suprasolicitare a genunchiului.

• Simptomele rupturii moderate includ durere la exterior sau intraarticular, mersul fiind posibil. Inflamația crește peste 2-3 zile, iar genunchiul se simte rigid. Durerea este accentuată la torsionarea genunchiului. Aceste simptome se pot diminua în 1-2 săptămâni, dar pot reapărea dacă genunchiul este suprasolicitat. Durerea poate persista câteva luni, un an sau mai mult, dacă nu se urmează tratametul.
• Simptomele unei rupturi mari includ durere, tumefiere şi rigiditate din momentul accidentării. Simptomele se pot înrăutăți peste 2-3 zile. Genunchiul poate pocni sau se poate bloca şi este posibil să nu se poată extinde complet genunchiul. Un alt simpton este instabilitatea.
Tratamentul rupturii de un menisc depinde de mărimea, tipul şi localizarea rupturii, vârsta, starea de sănătate, nivel de activitate şi timpul trecut de la momentul accidentării. Opțiunile de tratament includ:
• tratament conservator, cu repaus, gheață, compresie, şi kinetoterapie. Poate fi necesară purtarea unei orteze de genunchi.
• tratament chirurgical pentru a coase ruptura.
• îndepărtarea chirurgicală a secţiunii rupte (meniscectomie parțială). Meniscectomia totală, care indepărtează întregul menisc, este în general evitată datorită riscului crescut de osteoartrită. 



Obiective

Obiectivele reabilitării sunt de a menține mobilitatea, forța și rezistența. Un program de reabilitare este compus din tratamentul kinetoterapeutic și exercițiile fizice realizate individual de două sau trei ori pe zi. Kinetoterapeutul va realiza un program care să vă ajute la atingerea acestor obiective. Programul este personalizat în funcție de starea de sănătate, vârstă şi de activitățile desfășurate.
Recuperarea după ruptura de menisc depinde de mulţi factori. Dacă ruptura este minoră şi simptomele dispar, medicul poate recomanda un set de exerciţii pentru a creşte mobilitatea şi forța.
Dacă a fost nevoie de o intervenţie chirurgicală, este necesară imobilizarea, în zilele de dupa operație. Acest lucru poate reduce mobilitatea. Este importanta începerea recuperării imediat după operație. Fizioterapia sub îndrumarea medicul şi realizată pentru nevoile individuale este un element cheie al recastiga forța şi mobilitatea, precum şi contribuind la prevenirea degenerării viitoare în articulaţia genunchiului.
Pentru cele mai multe rupturi, unele exerciții simple pot ajuta la menţinerea forţei musculare. Exerciţiile ar trebui să fi efectuate numai la recomandarea medicului, şi numai dacă durerea nu este prezentă sau este redusă.