luni, 4 iulie 2011

Folosirea corectă a cârjelor

Cârjele sunt adesea folosite în cazul fracturilor membrelor inferioare. Utilizarea cârjelor necesită o forță bună
a brațelor şi flexibilitate. Utilizarea cârjelor se pretează doar cazurilor cu accidentări la un singur picior; pacienţii cu un braţ rănit sau două picioare rănite necesită de obicei un alt tip de sprijin.
1. Dimensiunea cârjei:
Cârjea trebuie să fie corect dimensionată astfel încât acestea să fie utilizate în mod corespunzător să nu cauzeaze probleme. Cârjele ar trebui să:
• să fie de aproximativ 1-2cm sub axilă, atunci când sunt în picioare drepte;
• mânerele să fie la înălţimea şoldului, astfel încât coatele să fie ușor flectate atunci când le folosiți.

Cârjele care nu sunt dimensionate corespunzător nu pot fi utilizate în mod corespunzător, şi pot cauza probleme.
2. Verificaţi amortizoarele şi mânere:
Verificaţi cârjele pentru a vă asigura că au burete suficient pentru zona axilară, şi în special pe baza de contact cu podeaua. Aceste piese ale cârjei pot fi înlocuite în cazul în care acestea devin uzate.
3. Ridicarea de pe scaun:
Luați ambele cârje în mâna de pe partea afectată (de exemplu, dacă piciorul drept este cel accidentat trageți atât cârje de mâner cu mâna dreaptă). Prindeţi mânerul scaunului cu o mână, şi luați carjele în cealaltă mână. Lăsaţi greutatea pe piciorul sănătos şi împingeți-vă cu braţele.
4. Mersul:
Mutați ambele cârje la o distanţă scurtă în faţa dumneavoastră (aproximativ 45 inch). În timp ce vă sprijiniți cu mâinile pe cârje, balansați-vă înainte ca şi cum aţi fi pășit pe piciorul accidentat, doar că greutatea va fi susținută de mâini sprijinindu-vă în cârje. Nu vă sprijiniți cu axila pe partea superioară a cârjei.
5. Urcatul scărilor (varianta 1):
Stând aproape de treaptă cu cârja la nivelul solului. Lăsați greutatea pe cârje, puneți piciorul sănătos pe treaptă. Aduceți apoi cârjele pe treaptă. Repetaţi asta pentru fiecare pas.
6. Urcatul scărilor (varianta 2):
O alternativă, în cazul în care există o balustradă, este să ţineți ambele cârje într-o mână şi cealaltă mână pe balustradă. Din nou, pășiti prima dată cu piciorul sănătos.
Sfaturi:
1. Faceți pași mici.
2. Nu vă sprijiniți cu axilele pe cârje, nici când vă odihiți.
3. Atunci când urcați și coborâți scări, urcați câte o treaptă și odihniți-vă când e nevoie.