luni, 24 martie 2014

Viitorul ortezelor și al protezelor


Evoluția aduce îmbunătățiri și pe planul ortezelor și al protezelor. În urmă cu ceva timp au apărut imprimantele 3D, care au aplicabilitate și în acest domeniu.

 În urma unor studii s-a constatat că pacienții cărora le este prescrisă purtarea unei orteze, cu diverse scopuri, au tendința de a respinge orteza din mai multe motive:
- este inestetică
- provoacă durere
- pielea nu respiră sub orteză
- igiena precară
- nu permite suficientă mobilitate pentru a desfășura
activitățile zilnice
- este dificil de pus și dat jos orteza
- pacientul nu este suficient informat în legătură cu scopul și întrebuințarea ortezei


Prin folosirea imprimantei 3D se doreste realizarea unor orteze și proteze care să schimbe situația, orteza sau proteza să își păstreze caracteristicile cheie, de imobilizare , sporire a mobilității sau de a oferi suport și în același timp să ofere următoarele avantaje: 
- să fie mai atractive din punct de vedere estetic
- să fie mai comode
- pot avea diverse texturi și culori
- se mulează foarte bine pe zona interesată, datorită scanării segmentului înainte de printare
- se pot construi din mai multe straturi în funție de nevoie, putând oferi suport într-o zonă (printr-un material mai dur și mai rigid) și confort într-o zonă sensibilă, unde pot apărea flictene sau parestezii datorită compresiunii (material moale, gel, silicon) 
- sunt mai ușoare - se pot pune și da jos mai ușor
- segmentele pot fi spălate cu orteza sau proteza pusă
- ventilație sporită.
 Toate aceste avantaje vor revoluționa ortezele și protezele încurajând pacienții să le poatre și ușurându-le viața pe durata purtării lor.

Pentru realizarea unor asemenea orteze și proteze este nevoie de scanarea 3D a segmentelor pe care vor fi aplicate, editarea într-un software CAD iar apoi printarea 3D. Sunt folosite diferite materiale în funcție de scopul ortezei și zona în care este aplicată.


Cât privește protezarea, veți vedea mai jos într-o prezentare scurtă un proiect extraordinar, care folosește această metodă cu scopul de a ajuta invalizi de război din Sudan.