marți, 6 aprilie 2021

Îmbunătățirea respirației la pacienții infectați cu Covid-19


 Pentru că un procent destul de mare din populație a suferit și suferă de infecția cu Sars-Cov-2, în acest articol vom prezenta câteva posturi si tehnici care facilitează o respirație mai ușoară.

La cazurile medii și severe, pe lângă atrofia musculară este des întâlnită și dificultatea de a respira. În această situație este important să ne păstrăm calmul și să adaptăm o poziție care ne ajută să respirăm mai ușor.

Activitatea fizică ne va ajuta și ea să ne îmbunătățim respirația, crescând progresiv și monitorizat intensitatea acesteia.

Posturi care faciliteaza o respirație mai ușoară:

1.      Stând întins pe pat, în decubit lateral (pe o parte), stânga sau dreapta, capul și gâtul susținut de pernă si genunchii usor flectați.

2.      Stând pe scaun, aplecăm trunchiul spre înainte și sprijinim antebrațele pe picioare. Dacă avem o masă în apropiere, putem să ne aplecăm trunchiul peste ea, punând antebrațele pe masă și susținând capul cu palmele sau punând o pernă pe masă.

3.        Stând în picioare aplecăm trunchiul peste spătarul scaunului sau peste pervazul geamului sprijinind mâinile de el.

Tehnici de respirație:

1.       Respir controlat – stând întins pe pat, punem o mână pe piept și cealaltă pe abdomen. Inspirăm pe nas (și pe gură dacă doar pe nas este dificil) și urmărim cum mâna de pe abdomen se ridică, urmată de cea de pe piept. Expirăm apoi pe gurâ și urmărim cum odată cu pieptul și abdomenul coboară și mâinile. Acest exercițiu trebuie facut lin, relaxat, cu cât mai puțin efort.

2.       Ritmul respirator – este bine ca un efort solicitant cum ar fi mersul în plan înclinat sau urcatul scărilor, sau chiar mersul pe plan drept pentru cei mai slăbiți să fie împărțit în bucați mai mici, inspirând înainte de a face efortul (un pas pe urmatoarea treaptă) și pe efort să expirăm.

3.       Tonifierea mușchilor respiratori: - aceste exerciții este bine să fie făcute din așezat existând riscul apariției vertijului dat de hiperventilație.

            -          Pentru început vor respira rar și adânc profitând de toată                     capacitatea pulmonară, inspirăm adânc și expirăm tot aerul                   inspirat.

-          Pasul următor este folosirea rezistenței pentru respirație – se poate folosi un balon pe care progresiv încercăm să-l umflăm cât mai tare și din cât mai puține cicluri de respirație.

-          Se pot folosi ulterior și dispozitive care pot îmbunătăți și mai mult respirația cum ar fi spirometrul.


Sperăm că informațiile prezentate aici v-au fost de folos și vă dorim o însănătoșire cât mai rapidă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu