miercuri, 8 septembrie 2010

Sindromul de tunel carpian

Ce este sindromul de tunel carpian?

Carp este un cuvânt derivat din cuvântul grecesc karpos, care înseamnă "încheietura mâinii." Încheietura
mâinii este înconjurată de o bandă de ţesut fibros care în mod normal funcţionează ca un suport pentru articulație. Spaţiul strâmt dintre această bandă fibroasă şi oasele încheieturii mâinii este numit de tunel carpian. Nervului median trece prin tunelul carpian pentru a primi senzatii de la degetul mare, index şi degetul mijlociu ale mâinii. Orice activitate care provoacă inflamarea ţesutului în tunelul carpian poate irita nervului median. Iritarea nervului median în acest mod cauzează furnicături şi amorţeli ale degetul mare, indexul şi degetului mijlociu - o afecţiune cunoscută sub numele de "sindrom de tunel carpian."


În ce condiții apare sindromul de tunel carpian?

Pentru cei mai mulţi pacienţi, cauza sindromul de tunel carpian este necunoscută. Orice activitate prin care se exercită presiuni asupra nervului median la incheietură poate provoca sindromul de tunel carpian. Cazele comune care pot duce la sindromul de tunel carpian includ obezitatea, sarcina, hipotiroidism, artrită, diabet și accidentări. Inflamaţia de tendon care rezultă din muncă repetitivă, cum ar fi tastarea neîntreruptă, poate provoca de asemenea simptome de tunel carpian. Sindromul de tunel carpian a fost menţionat ca fiind una dintre leziunile repetitive de stres din cauza unor manevre repetate.Unele boli rare pot provoca depunerea de substanţe anormale în şi în jurul tunelului carpian, conducând la iritaţii ale nervului. Aceste boli includ amiloidoza, sarcoidoza, mielomul multiplu şi leucemia.

Care sunt simptomele sindromului de tunel carpian?

Persoanele cu sindrom de tunel carpian simt iniţial amorţeală şi furnicături ale mâinii în zona inervată de nervului median (degetul mare, indexul,degetul mijlociul, şi o parte din degetul inelar). Aceste senzații sunt deseori mai pronunţate în timpul nopţii şi pot tulbura somnul. Motivul pentru care simptomele sunt mai slabe pe timp de noapte pot fi legat de poziția în care dormim, cu mâna flectată la nivelul articulației. Sindromul de tunel carpian poate fi o afecțiune temporară, care se rezolvă complet sau poate persista şi progresa.
Pe masură ce boala progresează, pacienţii pot dezvolta o senzaţie de arsură şi/sau crampe şi slăbiciune a mâinii. Scăderea puterii de prindere poate duce la scăparea de obiecte din mână. Sindromul de tunel carpian cronic poate duce de asemenea, la atrofierea muşchilor, în special cei de la baza degetului mare și ai palmei.

Care este tratamentul pentru sindromul de tunel carpian? Poate fi prevenit sindromul de tunel carpian?

Alegerea tratamentului pentru sindromul de tunel carpian depinde de severitatea simptomelor şi orice altă boală care ar putea fi cauza simptomelor.
Tratamentul iniţial constă de obicei în imobilizarea încheieturii mâinii într-o atelă şi ocazional aplicarea de gheaţă. Cei ale căror profesii provoacă simptome agravante ar trebui să-și schimbe activităţile. De exemplu, poate fi necesară modificarea poziției tastaturii de calculator şi înălţimea scaunului poate fi necesar să fie modificată pentru a optimiza confortul. Aceste măsuri, precum şi odihna periodică şi exerciții de stretching a încheieturile pot preveni de fapt simptome ale sindromului de tunel carpian, care sunt cauzate de mișcări excesive și repetitive. Persoanele obeze vor fi informate în ceea ce priveşte scăderea în greutate. Majoritatea pacienţilor cu sindrom de tunel carpian obțin îmbunătăţi cu măsuri conservatoare şi medicamente. Ocazional, presiunea cronică asupra nervului median poate duce la amorţeli persistente şi slăbiciune. Pentru a evita agravarea leziunilor nervoase date de sindromului de tunel carpian, este luat în considerare și tratamentul chirurgical. Chirurgia implică secționarea benzii de ţesut din jurul încheieturii mâinii pentru a reduce presiunea asupra nervului median. Această procedură chirurgicală este numită "eliberare de tunel carpian." Această operație se face cu artroscopului, sau printr-o procedură de deschidere a încheieturii mâinii. După eliberarea de tunel carpian pacienţii au nevoie de recuperare. Deşi este puţin probabil, simptomele pot reapărea.