miercuri, 1 decembrie 2010

Acasă, în condiţii de siguranţă


Acasă este locul unde ne relaxăm și ne simțim în siguranță.

Dar casa poate fi mai „periculosă” decât credeți. Aproape 8 milioane de oameni se rănesc în fiecare an căzând în interiorul sau în afara casei.
Traumatisme în urma căzăturilor pot apărea la orice vârstă. Căzăturile sunt principala cauză a leziunilor la intervalul de vârstă 25-54 de ani.
Faceți câteva modificări inteligente pentru a vă asigura că acasă este un loc relaxant, confortabil şi sunt îndeplinite toate condiţiile de siguranţă necesare.

                                                      Animalele de companie

Sigur, sunt drăguţe. Dar câinele și pisica pot fi unul dintre cele mai mari pericole de casnice atunci când vine vorba de căzături.

Animalele de companie sunt cauza celor mai multe leziuni datorită căzăturilor în fiecare an.
Dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțați la animalele de companie. Este recomandată dresarea câinilor pentru că ei provoacă mai frecvent căzăturile.
De asemenea, fiti atenți şi la jucăriile animalelor de companie, care sunt pericole de împiedicare.

Îmbunătățiți-vă echilibrul
Oricine poate cădea, dar dacă sunteţi stabili pe picioarele este mult mai puţin probabil să vă accidentați.
Este recomandat un set de exerciţii, care imbunatățește echilibrul și forța musculaturii membrelor inferioare. Aceste exerciții se vor realiza din ortostatist (stând în picioare).
De exemplu, încercaţi activităţi cum ar fi Tai Chi pentru a îmbunătăţi echilibrul şi a tonifia musculara.

Citiţi prospectul medicamentelor
Unele medicamente ar putea avea efecte secundare sau combinarea unor medicamente poate avea ca efect secundar slăbiciune și vertij.

Riscul crește în cazul somniferelor, antidepresivelor, şi antipsihoticelor.
Chiar și medicamentele pe care nu le-ați suspecta, cum ar fi un antiinflamator poate provoca ameţeli.
Este foarte important să consultați medicul de familie sau farmacistul pentru a vă asigura că doza este cea potrivită.

Iluminatul
Folosiţi spoturi luminoase când şi unde aveţi nevoie. Puteţi salva în continuare energie electrică, folosind becuri fluorescente compacte, care sunt mai eficiente şi au o durată de viață mai mare.

Unde este mai important iluminatul? În partea de sus şi partea de jos a scărilor şi la intrarea în încăperi. Evitați deplasarea într-o cameră întunecată pentru a aprinde o lumina.

O „mână” de ajutor
Oricât de în siguranță vă simțiți, o balustradă suplimentară şi covoare de cauciuc împotriva alunecării atât în interiorul cât şi în afara cabinei de duş sunt utile. Un pas greșit pe gresie umedă, poate duce la o căzătură și eventuale traumatisme.

Asiguraţi-vă că balustrazile şi prizele pentru mâini suportă greutatea dumneavoastră. Pentru a vă asigura că acestea sunt bine instalate, nu este o idee rea să cereți ajutorul unui expert.

Când urcați scările, ţineti o mână pe balustradă, chiar daca nu simțiți că este cu adevarat nevoie. O altă idee este instalarea unei balustrăzi și pe cealaltă parte a scării pentru un sprijin cu ambele mâini.

Faceți un control oftalmologic
Controlul oftalmologic periodic este necesar pentru a folosi dioprtiile necesare. Folosiți ochelarii în timpul deplasării.

Un alt risc este deplasarea în casă cu ochelari care amplifica vederea, pentru citire, partea de jos a lentilei denaturând imaginea.

Renunțați la covoare
Ați putea considera covoare ca fiind utile, sigure, deoarece acestea amortizează în cazul eventualelor căderi, dar statisticile sugerează că ele prezintă riscul de a provoca căderi.
Renunțați cel puțin la covoarele mici, uşurându-vă astfel deplasarea.
Sau punți sub covoarele mici bandă dublu adezivă pentru a preveni alunecarea lor.




Purtaţi papuci
Șosetele și parchetul sunt o combinatie riscantă, favorizând alunecarea.
Puteți merge desculţ având o aderență mai bună, dar ați putea reduce mai mult riscul de cadere.
Cea mai bună opţiune este folosirea papucilor de casă confortabili sau a pantofilor care au talpa de cauciuc sau alt tip de talpă aderentă.

Consumul de alcool

Deşi un pahar de vin poate face parte din rutina de relaxare, ţineţi cont de faptul că consumul de alcool în exces poate creşte riscul de cădere.

Aportul excesiv și pe termen lung de alcool poate provoca neuropatie periferică, un tip de leziuni nervoase care cauzează furnicături şi amorţeli în degete şi picioare, care poate creşte, de asemenea, riscul de pierdere a echilibrului și cădere.
Amestecarea alcoolului cu unele tipuri de medicamente, cum sunt benzodiazepinele este un factor de risc bine cunoscut.
Așadar luarea de măsuri suplimentare de prevenire a căderilor, reduce numărul lor și implicit al traumatismelor.